gottihop | Tips för att minska matsvinnet
logo

Tips för att minska matsvinnet

Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan, från livsmedelsindustrin, till butikerna, restaurangerna, storköken och hemmen. Det är främst i den sistnämnda som gottihop vill göra en insats för att bekämpa matsvinnet.

Enligt livsmedelsverket slängs ca. 19 kg fullt ätbar mat i soporna och 26 kg mat och dryck hälls bort i slasken (per person och år). Kostnaden i kronor uppgår till 3 000 - 6 000 kr för ett hushåll. Men matsvinnet belastar inte bara plånboken. Att producera mat belastar miljön och klimatet genom att det orsakar växthusgaser. Växthusgaserna kopplade till matsvinnet motsvarar utsläppet från 360 000 bilar.

Planera inköp:
Kolla vad du har hemma innan du handlar och köp matvaror med kort bäst-före-datum i matbutiken om du vet att du hinner använda dem innan de blir dåliga.

Förvara maten rätt:
Att förvara maten rätt förlänger dess livslängd och förbrukar inte energi i onödan. Livsmedelsverket rekommenderar en kylskåpstemperatur om +4-5 grader celsius och frysen kan ställas in på -18 grader celcius. Sätt in kylvaror i kylen och frysvaror i frysen så fort som möjligt efter att du inhandlat dem. På så sätt minskar du risken att maten blir dålig. Kom ihåg att det är skillnad på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag. Våga lita på dina sinnen (läs gärna min artikel om smaksinnet) när det kommer till bäst-före-datum. Skrumpna grönsaker passar bra i bl.a. en soppa, gryta, gratäng eller köttfärssås och frukt som börjar bli gammal kan frysas in och användas i en smoothie.

Använd rester:
Rester passar ofta mycket bra i exempelvis en risotto, wok, pyttipanna eller omelett. I Norge finns det t.o.m. en nationell dag, Restetorsdag, för att ta tillvara på matrester.Gottihop är ett utmärkt verktyg för att hitta något gott till resterna eller mat som börjar bli gammal. På så sätt sparar du pengar och bidrar till en bättre miljö!